Az oldalon található képek illusztrációk!

IFEX_porral olto IFEX_szendioxid_olto_ s2_s5 IHR-50.3_kek
captcha

AZ IMPULZUS TŰZOLTÁS ELVI ALAPJAI

impulzus-hati impulzus-hati impulzus-mobil

Víz esetében a jellemző oltási mechanizmus a hűtőhatáson alapszik.

A kötött vízsugaraknál az oltóanyag magas hőmérsékletű gázokkal, lángokkal való érintkezési felülete igen kicsi.

Borított sugárnál a vízcseppek fajlagos felülete megnő, csak éppen a hatásos sugártávolság csökken rendkívüli mértékben.

Ha kis mennyiségű vizet porlasztunk szét és "lövünk" a lángokba, az igen nagy fajlagos felületű vízköddel igen intenzív hőcserét hozhatunk létre, erős és hatékony lesz a hűtőhatás. A nagy hőátadó felület mellett a vízcseppek kis tömege is segíti a gyors hőátadást, a vízcseppek elpárolgását. A hőelvonás nagyobb része a párolgáshő igénybevételével történik.

A hőelvonás mellett az eljárás hatékonyságát nagy mértékben növeli, hogy az Impulzus vízköddel oltó berendezésből kilépő vízködsugár kinetikai energiája nagy. A kilépési sebesség kb. 500 km/óra. A nagy áramlási sebesség miatt a felhő behatolóképessége nagy, igen jól bejut a tűzfészek belsejébe, a felhő útjába eső akadályokat körülörvényli, a takart felületeket is átnedvesítve ezzel.

AZ ELJÁRÁS ELŐNYEI:

  • A hatás pillanatszerű és totális.
  • A felhasznált anyagmennyiség igen csekély.
  • Az oltás emberek közvetlen jelenlétében is végrehajtható.
  • A vízfelhő kinetikai energiája nagy
  • A porrobbanások a beépített impulzusoltókkal megfoghatók.
  • Az eljárás alkalmazási költsége alacsony.
  • Az eszközök használatának begyakorlása nem jelent különleges költséget.

TŰZOSZTÁLYOK:

Az Impulzus vízköddel oltók alaptípusa A (szilárd) és C (gáznemű) osztályú anyagok tüzének oltására alkalmas.

B (folyékony) osztályú anyagok tüzének oltásához adalékanyagot kell használni.

TÍPUSAI:

Háti készlet

12,5 literes víztartályból, 300 bar nyomású levegő tárolására alkalmas palackból és nyomáscsökkentőből áll.

A levegőpalack a víztartály 6 bar nyomás alá helyezését és az Impulzus puska 25 bar nyomású levegővel való ellátását szolgálja. A levegőpalack az oltást végző személy légzőkészülékének levegőjét is biztosíthatja.

Elsősorban hivatásos tűzoltók rohamkocsijai és felderítő oltásvezetők részére ajánljuk. A tűzben, füstben folyosót lőve lehet felderíteni és embert menteni vele.

Mobil vagy gördíthető ellátó egység

35 vagy 50 literes víztartály, 6 literes légtartály, nyomáscsökkentő, 20m kettős tömlő tartozik hozzá.

Ajánljuk minden olyan helyre, ahol a kezelőszemélyzet biztosított, pl. hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltóságok, honvédség, rendőrség, biztonsági szolgálatok, portaszolgálat.

Nagyteljesítményű, két ember által lépcsőn is szállítható egység.

Beépített Impulzus vízköddel oltó berendezések

Módosított felépítéssel beépített oltóberendezéseket lehet megvalósítani. Méretezésüknél az összes szükséges ködmennyiségre és a megfelelő irányításra kell figyelni.

Az eszköz rendeltetése, alkalmazhatósága

Rendeltetés: tüzek oltása a nagy nyomással vízköddé porlasztott víztöltettel, a vizet a puskából nagy kinematikus energiával, gumi íriszen keresztül kilőve.

Működési elv

Víz esetében a jellemző oltási mechanizmus a hűtőhatáson alapszik.

A kötött vízsugaraknál az oltóanyag magas hőmérsékletű gázokkal, lángokkal való érintkezési felülete igen kicsi. Borított sugárnál a vízcseppek fajlagos felülete megnő, csak éppen a hatásos sugártávolság csökken rendkívüli mértékben.

Ha kis mennyiségű vizet porlasztunk szét és "lövünk" a lángokba, az igen nagy fajlagos felületű vízköddel intenzív hőcserét hozhatunk létre, erős és hatékony lesz a hűtőhatás. A nagy hőátadó felület mellett a vízcseppek kis tömege is segíti a gyors hőátadást, a vízcseppek elpárolgását. A hőelvonás nagyobb része a párolgáshőből ered.

A hőelvonás mellett az eljárás hatékonyságát nagymértékben növeli, hogy az Impulzus vízköddel oltó berendezésből kilépő víz köd sugár kinetikai energiája nagy. A kilépési sebesség kb. 130 m/s. A nagy áramlási sebesség miatt a felhő be hatoló képessége nagy, igen jól bejut a láng szerkezetének belsejébe, a felhő útjába eső akadályokat körülörvényli, a takart felületeket is átnedvesítve ezzel.

Előnyei

Az impulzus technológia környezetbarát, nagy hatékonyságú, költségtakarékos, a legtöbb tűz oltására igénybe vehető eszközcsalád. Alkalmazási területe igen széles, a legegyszerűbb vízköddel oltó mellett használható hab-, nedvesítő, bioszolvens adalékkal. A tűz oltásán kívül vegyi- és nukleáris mentesítésre, fertőtlenítésre, tömegoszlatásra egyaránt kiváló.

Néhány jellemző alkalmazási terület

Hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltók, muzeális és kiemelt értékek (pl. bankok), nagy területű raktárak, hangárok, autópálya és vasúti alagutak, hajók és parti kiszolgáló épületek, olajkutak, olajfeldolgozók védelme, robbanáselfojtó rendszerek, erdőtűzoltás, árvíz utáni fertőtlenítés, honvédség, rendőrség, biztonsági szolgálatok, portaszolgálat, stb.

Az eszközök leírása

Háti készlet

Impulzus puskából (1), 12,5 literes víztartályból (2), 300 bar nyomású levegőpalackból (3), nyomáscsökkentőből (4), levegőtömlőből (5), víztömlőből (6), nyomásmérőből (7) és hordkeretből (8) áll.

A levegőpalack a víztartály 6 bar nyomás alá helyezését és az Impulzus puska 25 bar nyomású levegővel való ellátását szolgálja. A levegőpalack az oltást végző személy légzőkészülékének levegőjét is biztosíthatja. A 2 literes levegőpalack kapacitása 12 lövésre elegendő, lövésenként 50 liter levegőt használ fel. Légzőkészülékhez 40 l/perc fogyasztással számolva 15 percre elegendő levegőt biztosít. A levegőtömlő csatlakozójának típusa: PX-256, gyorscsatlakozója Rectus G 1/8” (DIN 2999).

impulzus_elvirajz

Mobil vagy gördíthető ellátó egység

Impulzus puska (1), 35 vagy 50 literes víztartály (2), 6 literes légtartály (3), nyomáscsökkentő (4), nyomásmérő (5), 20 m víztömlő (6), levegőtömlő (7) és kézikocsi (8) tartozik hozzá.

Nagy teljesítményű, két ember által lépcsőn is szállítható egység.

A 6 literes levegőpalack kapacitása 36 lövésre elegendő, lövésenként 50 liter levegőt használ fel. Légzőkészülékhez 40 l/perc fogyasztással számolva 45 percre elegendő levegőt biztosít.

impulzus_mobil_elvirajz

 

Beépített Impulzus vízköddel oltó berendezések

Módosított felépítéssel beépített oltóberendezéseket lehet megvalósítani. Méretezésüknél az összes szükséges ködmennyiségre és a megfelelő irányításra kell figyelni.

Műszaki adatok

 

Impulzus puska

impulzuspuska

Anyag: titán, energia-kamra: SS 316 Méretek: 70 x 800 mm

Tömeg: 6,2 kg

Üzemi nyomás: 25 Bar

Próbanyomás: 40 Bar

Töltet mennyisége: 1 liter

Alap berendezések

Háti készlet

impulzus-hati

35 literes víztartály

impulzus-mobil

50 literes tartály

Tömlődob

koax. tömlővel

 impulzus-tomlodob

Anyag SS 316 szénacél, epoxi bevonattal szénacél, epoxi bevonattal
Víztartály űrtartalma (liter) 12 35 50 víztartály mérettől függően
Saját tömeg (kg) 11 47 54 víztartály mérettől függően
Töltött tömeg (kg) 23 82 104 víztartály mérettől függően
Tömlőhossz (m) 25 25 28 – 111
Üzemi nyomás (bar) 6 11 11 25
Méretek (mm) j 200 x 490 j 306 x 600 j 306 x 799 559 x 546 x 356-965
Próbanyomás (bar) 12 20 20 40

Az eszköz kezelése, karbantartása

Az eszköz kezelésére a leendő használókat telephelyünkön vagy kérésre a megrendelő telephelyén néhány óra alatt kiképezzük. Megrendelő rendelkezésére bocsátjuk továbbá a részletes kezelési utasítást. Emberre, állatra célozni TILOS! Biztonsági távolság 6 m.

Képzés nélkül az eszköz használatát nem ajánljuk, az esetleges balesetekért felelősséget nem vállalunk.

A tartály tiszta csapvízzel tölthető, az eszköz beépített szűrővel rendelkezik. Vízzel töltött tartályt 0 oC alatt tárolni tilos.

Az eszköz különleges karbantartást a felhasználótól nem igényel. Biztonságos működtetése érdekében és a gyártó előírásainak megfelelően évente egyszer szakszervizünkkel el kell végeztetni a karbantartást, öt évente pedig nyomáspróbának és teljes tisztításnak kell alávetni.

Kiemelt referenciák Magyarországon

Magyar Nemzeti Bank, MATÁV, Hivatásos-, Önkéntes-, és Létesítményi Tűzoltóságok, Mátrai Erőmű, Richter Gedeon, ALCOA-KÖFÉM, Taurus Emergé, Philips, FTP, valamint számos Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, MICHELIN Hungária.

Tanúsítványaink

Termékeink képekben